insule exotice

Cauţi cele mai frumoase insule exotice pentru vacanţa ta de vis?

Unul dintre cele mai izolate locuri de pe Pământ – Polinezia – găzduieşte unele dintre cele mai interesante şi atractive insule exotice. De la Bora Bora, supranumită „paradisul vacanţelor”, Insulele Hawaii cu patrimoniul cultural unic, până la Insula Paştelui cu misterioasele ei statui – alege una sau mai multe insule exotice care ȋţi plac şi mergi acolo! Vremea este tropicală, deci este bună prietenă cu soarele pe tot timpul anului! Da, ar putea fi departe de locul unde locuieşti şi ar putea fi nevoie de câteva eforturi financiare, dar cu toate acestea experienţa ȋn sine se va merita din plin!

 

7. Insule exotice: Fiji 

Fiji, un arhipelag format din 333 insule exotice, este situat la graniţa dintre Polinezia şi Melanezia. Plaje incredibile, o viaţă marină extrem de diversă şi peisaje tropicale perfecte! Fiji este astăzi una dintre cele mai dezvoltate naţiuni dintre toate ţările Pacificului de Sud, ȋn special datorită turismului. Nici nu este de mirare că locuitorii ei sunt ȋn topul celor mai fericiţi de pe glob! Potrivit unui sondaj WIN-Gallup, 89% dintre Fijieni se declară fericiţi, ceea ce se poate citi şi ȋn zâmbetele lor largi. Aici vei fi ȋntâmpinat  ghirlande de flori şi „Bula!”, salutul oficial şi totodată modul lor prietenesc de a-ţi ura sănătate. Deşi sunt temperaturi ridicate tot anul, sezonul cel mai bun de a vizita Fiji este iulie – septembrie. Dacă mergi ȋn extrasezon ai şanse de a prinde vreme ploioasă şi câteva furtuni tropicale.

De ce să mergi şi ce poţi să faci acolo?

Participă la ceremonia Kava. Băutura tradiţională a Fijienilor este făcută din rădăcina unei plante şi se numeşte Kava. Arată şi are gustul apei de baltă dar nu ar trebui – şi probabil nici nu ai putea – să mergi ȋn Fiji şi să nu o ȋncerci! Ceremonia Kava este un obicei local iubit şi respectat, adesea folosit pentru a-i ȋntâmpina pe vizitatori, deci ai mari şanse să participi la cel puţin una dintre ele.

ceremonia-kava-yaqona-fiji

Scuba diving şi snorkeling. Ai ocazia să ȋnoţi alături de Manta Ray, unul dintre cei mai mari peşti din Ocean. Precum o pasăre gigantică, are „aripi” ce ajung până la 8-9 m lungime. Deşi ȋnrudit cu rechinul, acest peşte numit „vai” ȋn limba locală este total inofensiv şi foarte graţios. Arhipelagul Fiji mai este cunoscut şi drept „capitala de coral moale a lumii”. Cei mai mulţi corali de-aici sunt ȋn stare perfectă, neatinşi.

Manta-Ray-Fiji-Photo-Mantava-Eco-Adventure-Resort

Sănătate cu ajutorul resurselor naturale. Fiji este mai ales despre natură. Un mod oarecum special de a simţi darurile naturii de aici este acela de a face baie ȋn piscinele naturale de nămol sau cu ape termale. Te vei simţi ca nou, cu bateriile ȋncărcate.

Dormi pe plajă ȋn hamac. Alegerea supremă pentru relaxare sau pentru un pui de somn la amiază este un hamac ce se leagănă ȋntre palmierii de pe buza plajelor din Beachcomber Island, ȋn adierea unei brize calde, lângă apa cristalină…

insule-exotice-Fiji-hamac-palmieri-plaja

 

6. Insule exotice: Samoa

Insulele Samoa se află la aproximativ jumătatea distanţei dintre Hawaii şi Noua Zeelandă. Insulele din Est aparţin USA şi poartă numele de Samoa Americană. De cealaltă parte, Samoa de Vest, oficial Samoa, este o naţiune liberă ce şi-a recâştigat independenţa de sub administraţia neo-zeeelandeză. Supranumite şi The Treasured Islands of Pacifc (Insulele Preţioase ale Pacificuluii), aceste insule exotice au fost printre primele teritorii populate de către polinezieni, de aceea aici vei găsi un patrimoniu cultural bogat. În Samoa, aproape tot teritoriul (inclusiv lagune şi golfuri) aparţine unui sat, familie sau individ. Astfel, sătenii au ȋn grijă plajele şi zonele de conservare. Ca turist, vei plăti o mică taxă pentru fiecare plajă şi atracţie vizitată. Există şi unele insule exotice nelocuite, unde vei putea observa viaţa sălbatică ȋn toată  splendoarea ei.

De ce să mergi şi ce poţi să faci acolo?

Înoată ȋn piscina naturală To Sua. To Sua este o uriaşă piscină naturală, aflată în apropiere de satul Lotofaga din Insula Upolu, Samoa. O gaură în pământ adâncă de aprox. 30m, umplută cu apă cristalină, caldă, de culoarea azurului, venită direct din ocean prin canale subterane. Accesul turiştilor este permis zilnic, între orele 7am şi 6pm. Pentru a ajunge aici, trebuie să străbaţi un parc tropical, apoi să cobori treptele din lemn ale unei scări aparent periculoase. Intrarea este 15$ per adult, dar eforturile se merită pentru că te vei bucura de o mega-bălăceală ȋntr-un decor de poveste.

Uimire la „craterele” din Taga. Aceste cratere, de fapt conducte vechi de lavă situate pe malurile inundate de lavă din satul Taga, sud-vestul Insulei Savaii, Samoa, propulsează ȋn aer, la fiecare câteva minute, jeturi puternice de apă. Localnicii obişnuiesc să arunce ȋn ele nuci de cocos care sunt imediat azvârlite spre cer, spre privirile uimite ale turiştilor.

blowholes-samoa-savaii-taga

Shopping ȋn Pieţele din Apia. Piețele ȋn general oferă o perspectivă fascinantă asupra culturilor locale. Iar acest lucru este foarte evident mai ales ȋn Samoa, dacă intrii ȋn pieţele din capitala Apia, pe Insula Upolu. Teoretic deschise 24 ore / zi, o plimbare printre standuri vă revelează mărfuri pitoreşti. De la standurile ce vizează turiştii – de unde poţi cumpăra eşarfe de plajă colorate, bijuterii şi ţesături – până la obiecte esenţiale tipice pentru locuitorii din Samoa – fructe şi legume tropicale, ustensile pentru gătit, nenumărate sortimente de peşte proaspăt, boluri pentru kava şi sculpturi ȋn lemn realizate manual. În raionul destinat preparatelor alimentare, poţi servi chifle delicioase cu nucă de cocos sau clătite umplute cu bunătăţi ca banane, mango, pepene.

 

5. Insulă exotică: Rapa Nui (Insula Paştelui)

Unul dintre locurile cele mai enigmatice pe care le poţi vizita pe Pământ este Rapa Nui, cunoscută mai mult sub numele de Insula Paştelui. Este o insulă mică ce aparţine acum de statul Chile. O găseşti situată ȋn punctul cel mai sudic al Triunghiului Polinezian. Se spune că primii polinezieni care au sosit aici, ȋn jurul anului 300 d.H., au denumit-o Te Pito o Te Henua, ceea ce se traduce prin „Buricul Pământului”. Din păcate, insula este acum doar o relicvă a civilizaţiei Rapa Nui. Din cauza unor factori multipli cu efecte negative, populaţia sa a fost redusă de la 12.000 la doar 111 persoane, până ȋn anul 1877. Astăzi, Parcul Naţional Rapa Nui (aproape 7000 ha), ce concentrează moștenirea culturală a vechii civilizaţii, este patrimoniu cultural protejat de UNESCO. Cea mai bună perioadă de vizitat: noiembrie – februarie.

De ce să mergi şi ce poţi să faci acolo?

– Întâlneşti misterioasele statui Moai. Realizaţi din rocă vulcanică, uriaşii Moai sunt printre cele mai cunoscute monumente istorice din lume. Cei aproape 900 de monoliţi cu chipuri de oameni realizaţi aproximativ ȋntre anii 1100 – 1680 atrag oameni de ştiinţă şi turişti curioşi.

Insula-Pastelui-statuile-Moai

– Participi la Festivalul Tapati. Insula se află ȋn sărbătoare anual ȋn primele două săptămâni din luna februarie. Festivalul, cu centrul ȋn capitala Hanga Roa, este unul autentic şi original, vizitat de participanţi din intreaga lume. Parade, drame istorice, competiţii sălbatice (de exemplu cursa de coborât pe dealuri folosind un trunchi de bananier), triatlon, curse de echitaţie, concursuri de dans şi multe altele atrag localnicii şi turiştii deopotrivă. Deşi ȋn parte dansurile originare rapanui s-au pierdut ȋn timp, melodiile şi dansurile din reprezentaţiile artistice de azi sunt stilizări folclorice polineziene cu influenţe ale muzicii moderne.

festival-tapati-farandula-parada-rapa-nui

 

4. Insule exotice: Cook

Insulele Cook, deşi republică parlamentară, sunt asociate ca şi stat liber cu Noua Zeelandă; de aceea, şi localnici sunt, de asemenea, cetăţeni neo-zeelandezi. La fel şi moneda: dolarul neo-zeelandez. Turismul este o ramură ce s-a dezvoltat aici foarte bine ȋn ultimii ani. Resorturi mai mult sau mai puţin luxoase asigură o vacanţă divină ȋn timp ce plajele cu nisip alb, apa turcoaz şi plantaţiile de palmieri fac din aceste insule exotice o destinaţie minunată de vacanţă.

De ce să mergi şi ce poţi să faci acolo?

– Romantism la superlativ. CNN a nominalizat Cook Islands pe locul al doilea ȋn Topul Cele mai Romantice 12 Insule din Pacificul de Sud, pe anul 2015. Insula Rarotonga este comparabilă din multe puncte de vedere cu Bora Bora, ȋnsă este mai puţin aglomerată şi preţurile sunt mai accesibile. De asemenea, Insula Aitutaki este cunoscută şi cu numele de Honeymoon Island. Aici romantismul şi serenitatea plutesc peste tot ȋn aer, de la muzica de ukulele care te ȋntâmpină la aeroport până la petalele de flori presărate ȋn resorturile primitoare.

insule-exotice-cook-islands

– Storytellers Eco Cycle Tours. Rezervă o plimbare pe bicicletă pentru a descoperi natura şi legendele Insulei Rarotonga. Poţi să alegi unul dintre cele trei tururi – de 3, 4 sau 5 ore – pentru o experienţă unică pe insulă. Ghizii sunt băştinaşi pasionaţi şi bine-informaţi despre cultura locală, istorie şi mediul ȋnconjurător. De-a lungul traseului, la momente cheie, veţi face opriri pentru a afla povestirile lor. Veţi mânca fructe proaspete pentru a vă menţine nivelul energiei ridicat. La final, veţi ajunge pe plajă unde veţi lua parte la un picnic delicios şi, normal, veţi putea face o binemeritată baie ȋn ocean.

Insula Atiu, pentru iubitorii de păsări exotice. Pe această insulă mică, vei fi ȋntâmpinat cu un extraordinar concert live susţinut de o mulţime impresionantă şi variată de păsări exotice.

 

3. Insule exotice: Aotearoa (Noua Zeelandă)

Situată ȋn colţul de sud-vest al Triunghiului Polinezian, Aotearoa sau Noua Zeelandă este cu siguranţă un loc ce merită văzut cel puţin o dată ȋn viaţă. Este una dintre destinaţiile preferate, deoarece oferă o abundenţă inepuizabilă de locuri şi privelişti minunate. Biodiversitatea, minunile sale naturale şi patrimoniul istoric oferă o experienţă de neuitat. Polinezienii s-au stabilit aici ȋn secolul al XII-lea şi au creat o cultura Maori, prezentă până ȋn zilele noastre. Numeroasele parcuri, munţii şi oraşele frumoase atrag vizitatori din ȋntreaga lume pe tot parcursul anului.

De ce să mergi şi ce poţi să faci acolo?

Turiştii merg acolo din mai multe motive: schi, snowboarding, drumeţii montane, chiar degustare de vinuri – alege doar activitatea ta preferată.

Noua-Zeelanda-Piha-Beach

 

2. Insule exotice: Tahiti sau Insulele Societăţii (Polinezia Franceză)

Insulele Societăţii sunt un paradis de vis pentru cuplurile ȋndrăgostite şi pentru artişti. Tahiti este o destinaţie de lux, rafinată, exclusivistă, pentru o vacanţă minunată de vară sau o lună de miere. Situată ȋn inima Polineziei Franceze, Tahiti este cea mai mare şi cea mai populată insulă din această zonă. Oaspeţii au la dispoziţe o gamă bogată de activităţi: de la ceremonii de nuntă ȋn stil Tahitian şi tratamente spa polineziene, până de la drumeţii montane, sporturi acvatice, excursii de hrănire a rechinilor şi picnicuri private pe insule exotice nelocuite. Stilul de viaţă relaxat nu este numai pentru vizitatorii din aceste insule. Localnicii trăiesc după sloganul „aita pea pea” („fără griji”), o viziune care ȋi face să fie gazde foarte primitoare şi prietenoase. Ei vor împărtăși cu bucurie celor interesaţi elementele culturii lor. Deşi limba naţională este franceza, cei mai mulţi dintre tahitieni vorbesc fluent engleza şi vor fi fericiţi să te ȋnveţe câteva fraze ȋn limba tahitiană. Atunci când unul dintre localnici ȋţi pupă ambii obraji şi te invită să revii ȋn Tahiti vei simţi că este sincer şi are inima caldă.

De ce să mergi şi ce poţi să faci acolo?

Confort, linişte şi relaxare ȋn bungalow-urile de deasupra apei. Bora Bora, insula exotică cea mai uşor de recunoscut din grupul de insule polineziene, găzduieşte o abundenţă de staţiuni luxoase. Vilele confortabile situate deasupra lagunei cristaline sunt un simbol pentru zonă. Insula Bora Bora este una dintre cele mai dorite destinaţii de vacanţă din lume. Facilităţile turistice excelente şi staţiunile impecabile asigură un deosebit confort şi servicii de turism VIP. Imaginează-ţi cum este să ȋţi ȋncepi ziua cu un mic dejun gourmet cu fructe şi suc proaspăt de fructe tropicale, patiserie franceză, brânzeturi şi tarte artizanale livrate cu o canoe polineziană chiar la bungalow-ul tău privat situat pe apă.

Tahiti-Polinezia-Franceza-Spa

insule-exotice-plaja-bora-bora-resort-bungalow

– Perlele Tahitiene. Apele calde din lagunele ce ȋnconjoară insulele din Polinezia Franceză reprezină mediul perfect pentru crearea perlei de cultură tahitiene. Cunoscute ȋn lume ca perlele negre, aceste nestemate preţioase variază foarte mult în dimensiune, formă şi culoare. De la negru ȋnchis şi gri la o paletă strălucitoare de de nuanțe de verde, albastru, bronz, violet sau chiar roz. Scoicile de perle sunt atent hrănite şi monitorizate de la naştere şi până la recoltarea perlelor, cinci ani mai târziu. Bijuterii din perle negre găseşti la galeriile comerciale din hotelurile din Tahiti, Bora Bora, Moorea, dar şi fermele familiale de perle din insulele Rangiroa sau Huahine. Pentru a afla mai multe despre istoria şi legendele perlei tahitiene, vizitează Muzeul Perlei Robert WAN din Papeete, capitala Tahiti.

Excursie pentru hrănirea rechinilor. Dacă eşti o fire aventurieră sigur vei opta pentru una dintre cele mai populare excursii din zonă. După o scurtă plimbare ȋn lagună, vei ajunge la capătul recifului unde un ghid experimentat va atrage şi va hrăni rechinii. Tu vei putea alege de unde să priveşti desfăşurarea scenei: fie din spaţiul securizat al bărcii, fie vei putea intra ȋn apă pentru o experienţă ȋnfiorătoare (la propriu!) de snorkeling. De neratat este şi Grădina de Coral, un parc subacvatic impresionant plin cu peşti tropicali intens coloraţi.

– Festivaluri extraordinare. Scufundă-te ȋntr-o lume a culturii autentice polineziene. Festivalurile organizate ȋn toate insulele tahitiene sunt o ocazie excelentă de a cunoaşte ȋndeaproape obiceiurile culturale ale locuitorilor. Heiva i Tahiti (aprox. 7 – 23 iulie) este un festival-concurs de mare amploare care adună zeci de mii de simpatizanţi din toate continentele. Încă din anul 1881, festivalul promovează vechile tradiţii: dansuri, cântece, sporturi şi festivități. O idee bună este ca, ȋnainte de a-ţi programa vacanţa mult visată ȋn Tahiti, să consulţi şi programul evenimentelor, disponibil aici: http://www.tahiti-tourisme.com/discover/events.asp

 

1. Insule exotice: Hawaii

Locul ȋntâi pe lista noastră este ocupat de Hawaii, al 50-lea stat al Americii şi una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă din lume. Acest grup de insule vulcanice găzduieşte o versatilitate spectaculoasă de minuni naturale. De la vulcani activi şi parcuri care arată impresionant de frumos, la păduri luxuriante, văi şi cascade abrupte – aici poţi găsi de toate. Și, desigur, plajele cu nisip fin şi apa cristalină care vor mulţumi cu siguranţă pe oricine – de la surferii ȋmpătimiţi şi scafandri curioşi la turişti relaxaţi ce-şi petrec alene ziua pe plajă. În ultimii ani, numărul turiştilor care vin ȋn Hawaii este ȋntr-o continuă creştere. Dacă ȋn anul 1929 au fost ȋnregistraţi 22.000 de turişti, ȋn anul 2015 a fost atins recordul de 8,6 milioane turişti!

De ce să mergi şi ce poţi să faci acolo?

– Urcă treptele Haiku Stairs din Insula Oahu. Cunoscută şi sub numele de Scara către Paradis, este de fapt o potecă abruptă, prevăzută cu o scară din metal, fixată de un perete de stâncă. Traversează un peisaj montan incredibil ce începe ȋn Valea Haiku, la poalele lanțului muntos Ko’olau, și se ridică până la vârful Pu’u Keahi a Kahoe. Traseul este unul foarte pitoresc, cu ȋnălţimi până la 2800m. Turiştii curajoşi au de mers cale de 3922 de trepte, cel mai adesea străbătând o perdea de ceaţă deasă. Însă efortul le este răsplătit cu panorame de o frumuseţe paradisiacă. Scara a fost instalată în anul 1942 însă atenţie: teoretic, traseul nu este deschis publicului pentru că prezintă un grad semnificativ de risc şi efort.

Haiku Stairs - Scara catre Paradis

– Admiră ţestoasele. Dacă te pasionează snorkelingul ai toate şansele să te ȋntâlneşti cu ţestoasele verzi de mare, singurele reptile autohtone din Hawaii. Pentru băştinaşii din aceste insule exotice, broasca ţestoasă – honu – este un important simbol de ȋnţelepciune şi de noroc, fiind considerată un spirit gardian dar şi o legătură eternă ȋntre om, apă şi uscat. A ȋnota cu ţestoasele este o experienţă magică. A le privi cum se odihnesc pe plajă la soare este o privelişte meditativă. Ai grijă doar să nu le deranjezi, mai ales că sunt protejate prin lege. Admiră de la distanţă şi cu respect aceste creaturi mitice pline de graţie. Sunt pe Pământ cu mult dinaintea oamenilor, ȋncă din era dinozaurilor.

broaste-testoase-honu-hawaii– Mergi la Festivalul Merrie Monarch. Anual, ȋn fiecare primǎvarǎ, cel mai mare festival-concurs dedicat dansului hula este organizat ȋn Hilo (Hawai’i, Insula Mare). Timp de o săptămână, dansatori şi admiratori ai culturii hawaiiene din lumea ȋntreagă ȋşi dau ȋntâlnire aici, cu inima plină de emoţii. Pentru a ȋnţelege mai bine semnificaţiile din spatele mişcărilor de dans, a muzicii, a costumelor, ascultǎ cu atenţie ce spun profesorii de hula (kumu hula) şi dansatorii (ʻōlapa) despre cum şi-au pregătit numărul.

Festivalul-Merrie-Monarch-Hilo-Hawaii