Te gândeşti să faci cadou o bijuterie de lux? Citeşte acest articol pentru a afla tot ce ai nevoie să ştii despre superbele perle tahitiene.

 

perle tahitieneCe sunt perlele și cum se formează? 

Moto: Dacă diamantul este regele, atunci perla este regina!

Valoare, puritate, frumusețe, dragoste… sunt doar câteva calități atribuite perlelor, poate cele mai cunoscute şi mai dorite „pietre” preţioase. Extrem de rare, cu o valoare însemnată, perlele au un farmec misterios.

Precum pietrele prețioase, perlele sunt adevărate bijuterii dăruite de Natură. Însă spre deosebire de diamante, topaze, rubine şi alte pietre, ele au la bază numai materie organică. Dacă în situația primei categorii, un cuvânt important îl are compoziția geologică a solului, în cazul perlelor, scoicile (sau stridiile) sunt cele care participă activ la procesul de creație.

O perla naturală este o structură sferică alcătuită din sidef. Practic, o perlă e formată din straturi concentrice de aragonit (o formă de carbonat de calciu cristalizată sub forma unor plăcuţe hexagonale) consolidate prin straturi subţiri de substanţă organică proteică, secretată de mantaua moluştei.

Când un corp străin (un fir de nisip sau un parazit) pătrunde în interiorul cochiliei, rămâne prins, fără să mai poată fi expulzat. „Intrusul” irită țesuturile interioare ale „gazdei”. Aceasta, în intenția de a calma iritațiile, activează un mecanism de autoapărare. Pentru a se proteja, scoica începe să secrete în jurul corpului străin o substanță cristalină, numită nacru sau sidef. La o distanță de câteva luni sau chiar ani, firul de nisip ajunge să fie izolat, acoperit de numeroase straturi sidefate, de formă sferică. Rezultatul acestui proces de apărare? Surprinzător şi uluitor, este chiar o perlă!

Care sunt cele mai valoroase perle?

Valoarea unei perle depinde de câţiva factori principali: natura sau originea sa (naturală – sălbatică sau de cultură – sau artificială), dimensiune, formă, calitatea suprafeței și luciu. Perlele formate în mod natural, în decurs de 10-20 de ani, în urma pătrunderii întâmplătoare a unui corp străin în mantaua scoicii, sunt foarte rar găsite. De aceea se tranzacţionează la preţuri exorbitante.

La mijlocul secolul al XX-lea, omul a creat un procedeu similar celui natural, dar controlat. Matricea iniţială, o grefă de țesut recoltată de la o stridie donator, este introdusă în corpul midiei prin tehnici chirurgicale. Scoicile formează astfel perle într-un interval de timp mai scurt: aproximativ 2 – 7 ani de la însămânţare. Dintre perlele de apă dulce (râuri, lacuri) şi perlele de apă sărată (lagune şi golfuri din mări şi oceane), cele mai preţioase sunt cele din a doua categorie. De ce? Pentru că o scoică perliferă marină poate fi însămânţată doar cu câte un singur fragment de ţesut. Aşadar va produce doar o singură perlă. În schimb, scoicile perlifere de apă dulce sunt mult mai productive: o însămânţare multiplă va duce la formarea mai multor perle (până la 20 de perle), în aceeaşi scoică.

De unde provin cele mai frumoase perle?

Tărâmurile îndepărtate ale Polineziei sunt cunoscute azi nu doar pentru frumuseţea uimitoare a naturii sau pentru dansurile exotice. Aceste insule paradisiace și-au câștigat recunoașterea pe plan global și datorită perlei negre, o bogăție la propriu, de o incontestabilă valoare Cele mai rare şi mai scumpe dintre perle provin din scoicile numite Pinctada margaritifera sau scoici perlifere cu buză neagră ce trăiesc în apele calde ale Pacificul de Sud.

De milenii, străfundurile apelor ce scaldă coastele insulelor Polineziei Franceze sunt leagănul natural al perlelor negre, cunoscute azi ca perle negre din Tahiti sau perle tahitiene. Cu toate acestea, ca şi curiozitate, nu veţi găsi nicio fermă de perle tahitiene în Tahiti. Deşi poartă numele Insulelor Tahiti, în realitate acestea provin din lagunele ce adăpostesc Atolii Tuamotu din Polinezia Franceză, Insulele Cook, Fiji, Gambier sau din Micronezia. Tahiti este de fapt principalul centru de comercializare al perlelor negre tahitiene.

Ce trăsături specifice au perlele negre tahitiene?

Culoarea. Spre deosebire de clasicele perle albe mai cunoscute, perlele tahitiene au în mod natural o culoare de bază închisă. Totuşi, mantaua scoicilor din care se nasc reflectă toate culorile. De aceea, într-un mod cu totul miraculos, acestea strălucresc intens pe suprafaţa celor mai reuşite perle. Este acelaşi principiu precum în cazul picăturilor de apă ce trec prin lumină şi formează curcubeul. Frumuseţea unei perle negre vine mai ales din fantasticele ei irizaţii. Pentru a te bucura de jocul ei subtil de culori, este suficient să o roteşti în lumină. Ţi se dezvăluie atunci o minunată paletă de nuanţe strălucitoare, unice pentru fiecare perlă, de la verde regal, violet închis, păun iridiscent, ciocolatiu, albastru, purpuriu, auriu, gri-argintiu, negru-antracit până la alb sidefat. Datorită multitudinii de culori, este nevoie de câteva mii de exemplare pentru a crea un şirag în care perlele să se potrivească unele cu altele.

Forma. Perla tahitiană ideală are o formă aproape perfect rotundă. Se estimează că doar 5% dintre perle îndeplinesc acest criteriu. Alte forme sunt: semirotundă, semi-barocă (picătură, ovală, pară, butoni) şi barocă (asimetrică).

Mărimea. Şi în cazul perlelor, mărimea contează. Cu un diametru de la 8 la 18 mm, perlele tahitiene sunt printre cele mai mari perle din lume. Prin lege, perlele pentru export au o mărime de minim 8 mm. Cu cât sunt mai mari (peste 12 mm), cu atât mai mult timp au avut nevoie pentru a se dezvolta, de aceea sunt şi cu mult mai scumpe. Cea mai mare perlă înregistrată până acum a avut un diametru de 21mm.

Perla neagră din Tahiti, o comoară magică

Datorită frumuseţii şi rarităţii sale, perla neagră din Tahiti („Poe Rava” în limba localnicilor) şi-a câştigat supra-nume cum sunt: Perla Reginelor, Regina Perlelor sau Mama Perlelor. În jurul perlelor tahitiene, de-a lungul vremurilor au fost create foarte multe povești care au ajutat indirect la creșterea valorii acestora. Există mituri şi legende ce le atribuie puteri vindecătoare şi influenţe benefice asupra relaţiilor amoroase. De aceea, o aură de mister şi romantism le ȋnvăluie şi astăzi.

Forma aproape perfect rotundă, mărimea impresionantă respectiv varietatea de culori și de nuanțe sunt doar câteva dintre caracteristicile ce conferă o valoare de nepreţuit perlelor tahitiene. Nici nu este de mirare că bijuteriile cu perle negre ocupă un loc fruntaş în topul alegerii unui cadou special pentru doamnele cu stil.

Bijuteriile cu perle tahitiene, valori ce depășesc graniţele timpului

Perlele tahitiene sunt atât de valoroase încât putem plăti pentru o perlă mică de calitate medie în jur de 100 de dolari. O perlă de o calitate superioară, de gradul A, rotundă, cu un diametru de aprox. 18mm se vinde cu aprox. 10 000 de dolari. Cu siguraţă, o investiție într-o bijuterie cu perle tahitiene te înscrie în clubul select al cunoscătorilor de perle, un club al eleganței regale și al feminităţii rafinate.

De unde cumpărăm bijuterii cu perle tahitiene?

Fără îndoială, Polinezia este patria perlelor negre. Și ce ocazie mai bună ai putea avea să vizitezi arhipelagul tahitian? O călătorie în insule te poate duce direct la sursă. Vrei bijuterii foarte valoroase? Mai sofisticate sau mai simple? Cauţi creaţii hippie sau doar o singură perlă neagră? Indiferent de preferinţe, aici este locul de unde poţi alege dintr-o mare variatate de modele şi, probabil, la cele mai bune preţuri.

În capitala Papeete există chiar şi un muzeu dedicat perlelor negre, adevărate embleme ale bogăţei polineziene. Aici poţi afla totul despre geneza, istoria, tehnica de cultivare a perlelor, precum şi detalii utile despre cum să le evaluezi corect valoarea. Aici se află expusă şi cea mai mare perlă neagră în formă barocă (26,95mm). Muzeul aparţine lui Robert Wan, cel mai mare producător de perle negre din lume, pionier al industriei locale încă din anii 1960. La parterul muzeului vei putea vizita Robert WAN Boutique , un magazin cu bijuterii de vis.
               * Muzeul Robert Wan Tahiti, deschis Lu – Sâ; 9 am – 5 pm; intrarea liberă
               * Vezi şi: Robert WAN Tahiti Pearls Fashion Show:

Găseşti perle tahitiene în magazinele de la resorturile turistice sau pe vasele de croazieră, la showroom-uri în Tahiti, Bora Bora, Moorea. Sau direct la fermele de perle, pe alte insule ca: Huahine, Taha’a sau spre Atolii Tuamotu. Vizitează mai multe magazine înainte de a alege, astfel încât să fii sigură de alegerea ta. Cel mai bine este să-ţi cumperi bijuteria din perle tahitiene de la un magazin specializat în perle. Mergi şi la magazinele de tip outlet, poţi prinde oferte avantajoase. Asigură-te întotdeauna că ceea ce cumperi este însoţit de un certificat de autenticitate pe care este menţionat şi locul de provenienţă al perlei.

Cum alegem bijuteriile din perle tahitiene?

Înainte de a cumpăra perle tahitiene, este bine să ştii că preţul este determinat de patru factori principali: mărimea, calitatea, forma şi culoarea.

Mărimea: În general, mărimea unei perle tahitiene este între 9 şi 12 mmi. Există însă şi perle de până la 18 mm, care au nevoie de mai mult de 2 ani pentru a creşte. Cu cât o scoică este mai mare, cu atât poate să dezvolte o perlă mai mare. Preţul creşte şi el, direct proporţional cu mărimea perlei.

Calitatea: Perlele sunt clasificate în funcţie de intensitatea luciului, respectiv de câte imperfecţuni are suprafaţa lor. Luciul este măsurat după gradul de reflecţie sau modul în care lumina este reflectată de perlă. Un luciu puternic arată o perlă foarte valoroasă. La polul opus, sunt considerate „plictisitoare” perlele care nu reflectă suficient lumina. Perlele de Gradul A au imperfecţiuni pe mai puţin de 10% din suprafaţă şi un luciu foarte intens. La capătul inferior al scalei, imperfecţiunile acoperă aproximativ jumătate din suprafaţa perlelor de Gradul D.

Forma: Perlele tahitiene pot lua multe forme, însă cele mai valoroase sunt rotunde, în formă de sferă aproape perfectă. Perlele cu cea mai mică valoare sunt perlele inelate.

Culoarea: Cei mai mulţi experţi în perle ne sfătuiesc să alegem culoarea care ni se potriveşte cel mai bine. Trebuie să luăm în considerare culoarea pieli şi a părului, dar şi culorile hainelor cu care dorim să purtăm bijuteriile. De obicei, culoarea de bază a perlei tahitiene este îmbogăţită cu cel puţin o altă nuanţă. Perlele tahitiene considerate cele mai rafinate au o nuanţă de verde-păun. Un colier de perle cu un astfel de luciu verziu te poate costa aproape dublu faţă de unul cu perle negre simple. Alte nuanţe preţioase: albastru, argintiu, auriu, roz şi violet.

Cele mai frumoase bijuterii cu perle tahitiene – fotografii cu modele reprezentative