ghirlande Hawaii

Încă îmi amintesc prima dată când am primit o ghirlandă e înmiresmată. Abia ce sosisem la Paradise Cove, în Insula Oahu. Realizată manual, numai din orhidee. Naturale, cu un parfum dulce, delicat şi suav. Am avut sentimentul că am ajuns acasă şi cineva drag mă îmbrăţişează non-stop. Ulterior, dornică să aflu mai multe secrete despre această prea-fumoasă artă, am participat la ateliere de realizare a ghirlandelor, în Honolulu şi Barcelona.

Astăzi, 1 mai, una dintre cele mai frumoase, încântătoare şi mai ales parfumate sărbători are loc în Hawaii: Lei Day sau sărbătoarea naţională dedicată ghirlandelor. “May Day is Lei Day in Hawaii Nei!” spune cel mai popular cântec de astăzi. Poate că este firesc să existe o astfel de zi în insulele hawaiiene pentru că aici întâlniţi din abundenţă vegetaţie luxuriantă, cu flori exotice, colorate şi foarte parfumate. Imediat ce păşiţi pe aeroportul din Honolulu simţiţi aerul îndulcit parcă de aceste flori minunate.

Prima zi dedicată ghirlandelor a fost pe 1 mai 1927 în Honolulu. De-atunci hawaiienii o sărbătoresc anual cu din ce în ce mai mult fast. Festivităţile oficiale au loc într-un loc încărcat de istorie, în Parcul Queen Kapiʻolani, lângă plaja Waikiki. Orchestra oficială Royal Hawaiian deschide programul dimineaţa la ora 9:00. Urmează un program de dansuri prezentat de şcolile de hula. Apoi ceremonia de investire a Reginei (Lei Queen) şi a suitei sale regale. Regina este aleasă pe baza talentului de a realiza ghirlande, a cunoştintelor şi aptitudinilor ei de a dansa hula, precum şi a fluenţei în a vorbi limba hawaiiană. Concursul are loc anterior acestei sărbători. Regina şi suita ei deschid publicului vizitator expoziţia-concurs de ghirlande, la orele 12:30, dar numai după ce juriul şi-a încheiat evaluările pentru fiecare categorie.

Serbările se întind până pe 2 mai şi au loc nu numai în Honolulu, Oahu, ci pe toate insulele hawaiiene. Locuitorii şi vizitatorii deopotrivă au acces gratuit şi se bucură de numeroase manifestări cultural-artistice. Cele mai importante sunt:  concerte de muzică live, spectacole de dansuri, workshop-uri de realizare a ghirlandelor, lecţii de dansuri şi de canto.

În această zi, toată lumea poartă o ghirlandă: în jurul gâtului, pe pălărie, la încheietura mâinii…. şi chiar mai multe ghirlande în acelaşi timp. Evenimentul este o adevărată delectare pentru ochi, dar şi pentru toate celelalte simţuri. Sărbătoarea ghirlandelor poate fi considerată chiar o zi terapeutică: aromoterapie, terapie prin culoare şi terapie prin sunet, toate laolaltă.

Un aspect important de avut în vedere: o ghirlandă nu este o simplă înşiruire de flori pe un fir de aţă sau panglică. O ghirlandă Lei este o reprezentare tangibilă a spiritului Aloha, care este creată drept cadou. Acest cadou spune povestea relaţiei dintre cel care oferă şi cel care primeşte. De aceea, în mod tradiţional, ghirlandele Lei sunt realizate de către persoana care le oferă. După ce culege florile şi adună materialele necesare, le înşiră sau le împleteşte pe toate cu multă grijă, dar şi cu propria ei energie, numită Mana (spirit, forţă a vieţii). Astfel, se spune că atunci când dăruieşti o ghirlandă pe care ai realizat-o, dăruieşti totodată o parte din tine. Iar atunci când primeşti o ghirlandă, primeşti totodată o parte din energia (Mana) celui care ţi-a oferit-o.