surfer legendar

Moto: „Cel mai bun surfer este acela care se distrează cel mai mult.” (Duke Paoa Kahanamoku)

Cine este Duke Kahanamoku?

Ducele din WaikikiDuke Kahanamoku este fără nicio îndoială cel mai faimos şi cel mai iubit dintre hawaiieni. Un adevărat simbol al vitalităţii Polineziene, a atins un statut legendar în două sporturi nautice: înot şi surf. Dar, mai presus de campion sportiv şi celebritate media, Duke a reprezentat o conexiune vitală cu trecutul glorios al ţinutului său natal.

Hawaiian nativ, cu un arbore genealogic ce-l include pe însuşi Regele Kamehameha, Duke Paoa Kahinu Mokoe Hulikohola Kahanamoku s-a născut în Honolulu la 24 august 1890. Fiind primul dintre cei nouă copii ai părinţilor săi, a primit de la tatăl său numele de „Duke”, care a fost botezat asfel în amintirea primei vizite a Ducele de Edinburgh, Prinţul Albert, în Hawaii (1869).

Duke Kahanamoku – Primul superstar al înotului

inotator olimpic

Încă din primii ani de viață, la fel ca toți copiii locurilor, Duke îndrăgeşte apa şi oceanul. Nu şi studiile, pe care şi le abandonează în timpul liceului. Devine însă virtuos în aproape toate activităţile legate de apă: bodysurfing, board-surfing, scufundări, navigație, canoe. În public, este recunoscut mai întâi pentru performanţele sale de înotător. În 1911 doboară un record mondial la un concurs de înot oraganizat în Portul Honolulu, însă performanţa îi este recunoscută în mod oficial abia câţiva ani mai târziu.

Duke face primele sale „valuri internaţionale” nu în ocean, ci în piscină. Avea doar 21 de ani când a participat la Jocurile Olimpice de la Stockholm, Suedia, în anul 1912. Aici a câştigat prima sa medalie de aur şi a stabilit de două ori recordul mondial la cursa de 100 metri liber. De asemenea, a câştigat medalia de argint la cursa de 200 metri ştafetă. Din acel moment, timp de aproape 20 ani, Duke a dominat concursurile internaţionale de înot, câştigând admiraţia întregii lumi şi supranumele de „Peştele uman”. Atât de mult şi-a dezvoltat pasiunea pentru înot încât se spunea că înota la fel de natural şi de lejer precum mergea!

Duke Kahanamoku – Părintele surfului modern & cel mai faimos surfer

surfer

Surfer pasionat, Duke a avut un impact semnificativ asupra culturii surfului dar şi a istoriei hawaiiene. Potrivit Enciclopediei Surfului, el a fost cel care a organizat primele demonstraţii de surf, în Atlantic City, după ce a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1912. Apoi a dus surfingul hawaiian în Australia şi în Noua Zeelandă (1914 şi 1915) şi a contribuit la promovarea lui în California (1915 -1930).

În Australia (1915), după ce face surfing la Freshwater Beach lângă Sydney, Duke este asaltat de o mulţime de spectatori curioşi. Scena este cu totul extraordinară deoarece surfingul era ceva cu totul nou iar zona era cunoscută ca fiind frecventată de rechini. Unul dintre salvamari l-a întrebat stupefiat: „Nu te-au deranjat rechinii?” Duke Kahanamoku i-a răspuns zâmbind: “Nu, şi nici eu nu i-am deranjat pe ei.” Răspunsul său uimitor ne face să credem că el era cu mult mai relaxat decât cei care îl priveau liniştiţi şi în siguranţă de pe ţărm.

În Hawaii (1917), Duke a fost aproape de a reproduce aventurile incredibile ale strămoşilor săi. În acea zi de mai, o puternică furtună din Noua Zeelandă a provocat curenţi şi valuri ce au lovit Insula Oahu. După cum îi era obiceiul, Kahanamoku a urcat pe o placă masivă din lemn de koa, lungă de aproximativ trei metri şi jumătate, cântărind în jur de 45 kilograme. Kahanamoku a alunecat pe val de-a lungul litoralului până când a atins plaja. Din zona Kalehuawehe – Castles până în Waikiki, adică o distanţă de aproape doi kilometri. Legenda spune că valul pe care l-a călărit Kahanamoku atingea 9 metri! Azi, valurile din Waikiki nu mai sunt ca pe vremea lui Duke, ceea ce face ca celebra lui „plimbare” să fie şi mai legendară.

Duke Kahanamoku – Erou naţional

Pe 14 iunie 1925, o furtună puternică a răsturnat un vas de pescuit ce avea la bord 17 pasageri, aproape de intrarea în Portul Newport din California. Duke era pe plajă împreună cu prietenii săi, cu scopul de a prinde valuri bune pentru surfing. De îndată ce au văzut vasul naufragiat, şi-au dat seama de pericol. Au urcat pe plăcile de surf şi au vâslit până la locul incidentului. Surferii au reuşit astfel să salveze 12 pescari, dintre care 8 fiind salvaţi chiar de Duke. Mai târziu, acesta a declarat: „În acel moment, niciunul dintre noi nu ne gândeam să facem pe eroii.”

În urma acestei întâmplări, salvamarii din America au început să folosească plăcile de surf în acţiunile lor de a-i salva pe cei aflaţi în pericol de înec.

Duke Kahanamoku – Actor la Hollywood

În prima jumătate a vieţii, în ciuda faimei sale de înotător şi surfer, Duke s-a confruntat cu dificultăţi financiare. Pentru a-şi păstra eligibilitatea pentru Jocurile Olimpice, nu avea voie să câştige bani din orice ar fi avut legătură cu înotul. A avut diferite joburi care l-au ajutat doar să supravieţuiască. Printre altele, a fost docher, portar la primărie, lucrător la benzinărie şi actor la Hollywood. Cu o statură maiestuoasă, dar având culoarea pielii închisă, a primit mai ales roluri secundare, de străin exotic, adesea ca şef de trib. Per total, a jucat în peste 30 de filme.

Mai târziu, realizatorii faimoasei emisiuni This Is Your Life (NBC TV) i-au dedicat o ediţie specială. Telespectatorii au putut afla detalii surprinzătoare din viaţa lui, care deja bătea scenariile de film. Mai mult, spre deliciul publicului dar şi al nostru, Duke a făcut chiar şi o scurtă demonstraţie de dans hawaiian. Emisiunea l-a ajutat să fie mai popular în rândul americanilor, dar şi să cunoască alte celebrităţti ale vremii: Charlie Chaplin, John Wayne şi Babe Ruth.

Duke Kahanamoku – Ambasador Aloha

Odată încheiată cariera olimpică şi reîntors în Hawaii, Duke începe o strălucită carieră în administraţie. Ajutat fiind şi de celebritatea dobândită internaţional, este ales Şerif al districtului Honolulu. Datorită carismei şi calităţilor sale de lider, este reales în funcţie de încă 12 ori! Ulterior, după ce Hawaii devine oficial stat american, funcţia de şerif este dizolvată însă Duke primeşte rolul de Ambasador Aloha.

Duke Kahanamoku – Brand internaţional

Kimo Wilder McVay, un binecunoscut DJ din Honolulu, devine în anul 1961 managerul lui Kahanamoku. Cu un simţ practic foarte dezvoltat şi cu abilităţi de negociator, acesta îl ajută să devină imaginea unui mic imperiu comercial. De la un lanţ de restaurante, un campionat internaţional de surf, până la o gamă largă de produse (cămăşi aloha, pantofi sport de tenis cu imprimeuri florale, plăci de surf, skateboard-uri, ukulele, pahare de masă), toate purtau numele lui. Chiar şi astăzi, puteţi servi mâncare hawaiiană gătită în stil modern la celebrele restaurante Duke’s  pe plajele din Hawaii, Maui, Kauai sau California.

În amintirea lui Duke Kahanamoku, „Ducele” surfer din Waikiki

Photo) by Tong, Warren (fl.1920s); Mark and Carolyn Blackburn Collection of Polynesian Art

Duke nu a plecat niciodată dintre noi. El nu a câştigat doar medalii, ci şi inimile celor care îl admiră, din întreaga lume. A rămas în amintirea tuturor ca un surfer şi un înotător excepţional. Însă nu doar pentru viteza sa, ci şi pentru graţia cu care se mişca în apă. La nivel personal, avea un simţ al umorului special şi o atitudine umilă, indiferent de natura situaţiei. Profesional, era un lider înăscut., cu un spirit eroic şi generos. Perseverenţă, talent, abilități fizice uimitoare, generozitate, naturaleţe. Toate aceste calităţi i-au adus mulţi simpatizanţi şi l-au ajutat să devină figura emblematică ce trăieşte şi ne inspiră şi astăzi.

Prin promovarea surfului în rândul noilor generaţii de atleţi, Kahanamoku a ajutat la reînvierea unui sport antic, odinioară sportul privat al conducătorilor din Hawaii. Alături de alte tradiţii hawaiiene, acesta aproape că dispăruse în secolul al XIXlea, din cauza misionarilor. Reputaţia de erou al surfului a câştigat-o nu doar datorită tehnicii, ci şi abilităţilor sale de a depăşi dificultățile personale. Adept al filozofiei Aloha, Duke a reuşit să pună în practică valorile hawaiiene, bazate pe spiritualitate şi comuniunea cu natura, să-şi urmeze calea şi să-şi împlinească menirea. La finalul vieţii, în anul 1968, Duke Kahanamoku a fost sărbătorit nu doar ca un atlet de top, ci şi ca un simbol cultural.

Pe plaja Kupio din Waikiki, o statuie impunătoare a unui surfer din bronz întâmpină vizitatorii. Realizată în anul 1990 la propunerea soţiei Nadine, este o statuie din bronz ce îl înfăţişează pe Duke în picioare, cu braţele deschise, stând în faţa plăcii sale de surf. Oamenii îi aduc zilnic onoruri oferindu-i ghirlande de flori. De-aici vă puteţi saluta prietenii, oriunde s-ar afla ei pe glob, prin intermediul unei camere video ce transmite live, situată chiar în dreptul statuii.

Crononologie: performanțele și realizările celui mai faimos surfer hawaiian


1890
 24 august, se naşte Duke Kahanamoku în Honolulu, Hawaii, primul copil al lui Duke Halapu şi al Juliei Paakonia Lonokahikini Paoa Kahanamoku
1911 Doboară trei recorduri într-o competiție desfășurată în Portul Honolulu; meritele îi sunt recunoscute însă abia după câțiva ani
1912 La Olimpiada de la Stckholm câștigă aurul la stilul liber 100m (înregistrează un nou record mondial) și argintul cu ștafeta echipei SUA, 4x200m
1914 Promovează surfingul în Australia. Este anul în care ia naștere în mod oficial surful modern
1915 Începând cu acest an, Duke își aduce aportul intens în răspândirea înotului și surfului în America, în special California
1917 Se remarcă datorită performanței de a „călări” un val uriaș în Waikiki; în istoria surfului, probabil că aceasta a rămas drept cea mai lungă „plimbare” pe val
1920 Câștigă încă 2 medalii de aur la înot la Jocurile Olimpice desfășurate la Anvers, Belgia, și recomandă introducerea surfului printre disciplinele olimpice
1922 La vârsta de 32 de ani câștigă o medalie de bronz împreună cu echipa de polo SUA la Olimpiada găzduită de Los Angeles
1924 Câștigă o medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Paris, la proba de înot 100m liber
1922 – 1930 Locuiește la Los Angeles, interval în care-și încearcă talentul actoricesc și joacă în numeroase producții cinematografice hollywoodiene
1925 Într-un act super-eroic, salvează personal de la înec opt pescari; barca lor naufragiase din cauza unei furtuni în Portul Newport din California
1934 Este ales șerif în districtul Honolulu, capitala statului Hawaii. Ulterior, este reales de încă 12 ori (până în 1960)
1940 Se căsătoreşte cu Nadine Alexander, o dansatoare profesionistă. Cei doi se întâlnesc pentru prima dată în anul 1938 la Hotelul Royal Hawaiian, unde Nadine avea un contract ca instructoare de dansuri. Mai târziu, Nadine a declarat că fusese îndrăgostită de Duke încă din liceu, după ce i-a văzut fotografia într-un ziar. Cuplul nu are copii
1956 Deși nu mai participă în calitate de concurent la vreo competiție, devine reprezentantul oficial al SUA la Olimpiada de la Melbourne, Australia
1957 Este invitat special la NBC TV, în emisiunea This is Your Life
1960 La vârstă de 70 de ani, primeşte poziția privilegiată de Ambasador oficial Aloha
1962 Are loc deschiderea oficială a Restaurantului Duke Kahanamoku pe plaja din Waikiki;. De-a lungul timpului, aici susţin recitaluri artişti celebrii precum Don Ho sau The Aliis
1966 Devine prima persoană înscrisă în organizația internațională Swimming Hall of Fame, atât ca înotător, cât și ca surfer
1968 22 ianuarie, Duke se stinge din viaţă la vârsta de 77 ani, în urma unui atac de cord, în același oraș în care a văzut lumina zilei în urmă cu aproape opt decenii. Cenuşa lui a fost oferită oceanului, locul de unde el a crezut că vine