Dansul limbo sau „dansul pe sub băț”

Dansul limbo este astăzi unul dintre cele mai distractie, populare și îndrăgite jocuri-concurs de petrecere, indiferent că e vorba de petreceri pentru copii sau pentru adulți. Dar oare câți cunosc istoria acestui dans? Sau câți îi cunosc toate regulile?

Prin acest articol, ne-am propus să vă dezvăluim toate detaliile și secretele unui dans limbo reușit. Așadar, dacă vreți să ridicați nivelul de bună-dispoziție la petrecerea voastră cu ajutorul jocului limbo, vă invităm să citiți în continuare.

Dansul limbo – origini, istoric, simbolistică

Cei mai mulți oameni cred că limbo este originar din Insulele Hawaii (Polinezia, Oceanul Pacific), fiind asociat cu distracția pe plajă la apus de soare, cu domnișoare sexy în bikini și fuste din rafie unduindu-se pe ritmuri latino-americane sau anii ’50….

Adevărul însă este altul. Dansul limbo provine de fapt din Insulele Trinidad & Tabago (Marea Caraibelor), în contextul comerțului cu sclavi africani din anii 1800. Deși azi este sinonim cu distracția, versiunea inițială se referea la intrarea sclavilor în cala navei ce îi transporta. Bățul de limbo era o bară pe aceste nave unde sclavii erau ținuți în lanțuri, în poziții incomode, în spațiul îngust dintre puntea superioară și podea. Simbolic era un dans al robiei, o trecere a spiritelor libere într-o altă lume, una a sclaviei.

Schimbarea paradigmei: limbo, dansul național din Trinidad & Tabago (neoficial)

În timp, sclavia a fost abolită iar dansul limbo a devenit o cale de exprimare a bucuriei și a libertății. În mod tradițional, dansul începea la cea mai mică înălțime posibilă a bățului, fiind apoi ridicat gradual. Simbolic, face referire la trecerea de la moarte la viață, la (re)naștere, chiar la întreg ciclul vieții, fiind practicat într-o anumită formă și ca ritual la înmormântări (în acord cu anumite credințe africane).

Începând cu anii 1880, limbo s-a răspândit ca formă de entertainment, odată cu ritmurile rapide ale muzicii calypso. Pentru a fi mai accesibil publicului, dansatorii s-au adaptat și au inversat ordinea turelor, coborând bățul. Emblemă culturală pentru întreaga zonă Afro-Caraibeană, limbo este practicat și azi de băștinași îmbrăcați în costume viu colorate, mai ales în resorturile turistice din Trinidad, Barbados și Jamaica.

Limbo trece granițele și devine cunoscut în lume

Limbo și-a câștigat popularitatea în America în anii 1950, mai ales datorită hitului Limbo Rock al lui Chubby Checker și dansatoarei Juliei Edwards, supranumită și The First Lady of Limbo. Julia, împreună cu trupa ei de dansatori, a jucat în mai multe filme și a susținut spectacole internaționale. Pentru mai multe detalii despre Julia și evoluția dansului limbo, vizionați și filmul documentar Julia & Joyce (2010) realizat de Sonja Dumas, coregrafă și cercetătoare născută în Trinidad.

Reguli pentru dansul limbo

Regula principală a jocului concurs de dans limbo este să treceți pe sub un băț orizontal, lăsându-vă pe spate. Primul nivel, care este și cel mai accesibil, începe cel mai sus (aproximativ 1,50m înălțime, pentru adulți). După ce trec toți concurenții, bățul este coborât (cu aproximativ 10cm), iar jocul se reia. Câștigă cine reușește să treacă pe sub băț, la nivelul cel mai de jos.

Important: cine cade sau dărâmă bățul de limbo este eliminat din concurs. Deci aveți grijă să nu atingeți bățul de limbo cu nicio parte a corpului. Și atenție, numai tălpile au voie să atingă pământul!

Sfat: La orice petrecere, cel mai important este ca invitații să se distreze pe cinste. De aceea, fiți liberi să stabiliți regulile care se potrivesc cel mai bine cu abilitățile participanților, astfel încât acest joc să fie o activitate amuzantă pentru toți.

Dansul limbo – materiale necesare

1. Un băț de limbo sau un dispozitiv de limbo
Cu un pic de imaginație și simț practic, puteți folosi drept băț pentru dansul limbo orice băț sau bară din: bambus, pvc, plexiglas, aluminiu sau lemn. Chiar și o coadă de mătură își va face bine treaba. Important este să fie lungă de minim 1m maximum 2m și, pentru a evita accidentările, în cazul în care va cădea peste unul dintre participanți, trebuie să fie ușoară. Puteți folosi chiar și o frânghie, decorată eventual cu flori textile.

Un dispozitiv de limbo include trei bețe: unul paralel cu solul și două perpendiculare pe sol și dotate cu trepte-suport. Există variante din lemn, bambus sau gonflabile (se umflă cu aer și apă). Cele două bețe verticale au și picioare, astfel încât, teoretic, stau singure, înlocuind deci pe cele două persoane care ar trebui să țină bățul orizontal. Practic însă, tot este nevoie de două persoane pentru a coborî bățul și uneori pentru a asigura echilibrul dispozitivului.

Sfat: Pentru zilele toride de vară, la petrecerile în aer liber, puteți opta pentru varianta de limbo cu apă. În loc de băț, folosiți un furtun de grădină cu flux direct și constant. Participanții vor trebui să treacă pe sub jetul de apă având grijă să nu se ude.

2. Muzica pentru dansul limbo
Ritmurile tradiționale de limbo fac parte din ritmurile latino-americane, afro-carraibiene, calypso, vesele, accentuate de instrumente de percuție. În prezent, cele mai cunoscute și folosite melodii de petrecere pentru dansul limbo sunt: Do The Limbo Dance – David Hasselhoff, Limbo Rock – Chubby Checker, Disco Limbo – Greg & Steve sau, special pentru copii, Limbo Rock – Holly Dolly. În funcție de preferințele muzicale ale invitaților, puteți folosi și alte melodii, de la reggaeton la disco. Desigur, pentru ca melodiile să se audă bine, este necesar și un sistem audio profesionist.

Opționale dar recomandabile pentru dansul limbo cu succes

1. Încălzire
Încălzirea mușchilor este recomandabilă mereu, dar mai ales în cazul în care vă doriți să câștigați concursul de limbo. Dacă vă antrenați bine înainte de joc, dacă faceți exerciții de elasticizare a coloanei vertebrale, exerciții de stretching și de întărire a articulațiilor (genunchi, glezne), atunci aveți mari șanse de a trece pe sub bățul de limbo chiar și la ultimul nivel, cel mai de jos.

2. MC / Prezentator
Rolul unui prezentator sau maestru de ceremonii este foarte important în general, la orice tip de eveniment, și în special la jocul limbo. Îmbinând seriozitatea cu glumele bine alese, prezentatorul dă tonul distracției, spune regulile jocului, îi încurajează pe participanți, dar și pe cei care aleg să fie doar spectatori. La final, numește câștigătorii și, eventual cu ajutorul asistentelor sale, le oferă premii.

3. Premii
Ca orice joc-concurs care se respectă, limbo este mai atractiv cu premii. Oferiți câștigătorilor premii simbolice pentru participare și pentru eforturile lor. Pot fi obiecte sau servicii care au legătură cu tematica petrecerii. De exemplu, la o petrecere cu tema hawaiiană, premiul poate fi un instrument de cântat (în miniatură, chiar de jucărie: ukulele sau tobe), un colier din scoici, o pereche de ochelari de soare haioși, o minge de plajă, o pălărie de soare, o clamă de păr cu flori exotice, o ghirlandă din flori de bancnote, un cockteil mai special, o orhidee sau chiar un voucher pentru un masaj de relaxare.

Dansul limbo – ce NU aveți nevoie și chiar vă încurcă

1. Pantofi
După cum știți deja, dansul limbo s-a născut în insulele Trinidad, unde localnicii dansează desculți. În acest context, este evident că pantofii cu toc sau sandalele cu platformă nu prea își găsesc rostul. Ideal este să lăsați deoparte încălțămintea (sau măcar cea cu tocuri înalte), să purtați îmbrăcăminte confortabilă și să vă bucurați de muzică, de dans, de concurs.

2. Timiditate sau rușine
Nu vă faceți griji despre ce ar putea să creadă colegii sau rudele când văd că dansați în jurul unui băț și faceți eforturi de a vă strecura pe sub el. Amintiți-vă că sunteți la o petrecere și că este momentul cel mai potrivit să vă distrați, să vă simțiți cât mai bine. Intrați în competiție cu propria persoană și lăsați deoparte orice grijă. Fiți creativi și plini de energie pe ringul de dans.

Dansul limbo – tehnica de execuție

Tehnica de limbo este relativ simplă, însă necesită practică și focalizare în timpul execuției. Dansatorii sau participanții la limbo trebuie să se aplece pe spate suficient de mult încât să treacă pe sub un băț ținut de două persoane sau susținut de două bețe verticale.

Limbo pas cu pas:

1. Începeți prin a vă depărta picioarele astfel încât tălpile să fie aliniate cu umerii. În timp ce treceți pe sub bățul de limbo, trebuie să aveți o bună stabilitate pe picioare, astfel încât să vă puteți lăsa mult pe spate.

2. Apropiați-vă încet dar cu pași siguri de băț. O greșeală des întâlnită este aceea că participanții își îndoaie coloana prea repede, mai înainte de a ajunge în dreptul bățului. Astfel, își pierd ușor echilibrul. Mențineți deci focalizarea pe fiecare pas și îndoiți gradat picioarele și spatele, pe măsură ce vedeți bățul în fața ochilor.

3. Țineți-vă brațele depărtate de trup astfel încât să vă puteți menține mai ușor echilibrul în timpul dansului. Evitați atingerea bățului, respectiv a solului.

4. Strângeți abdomenul cât mai mult posibil atunci când picioarele trec pe sub băț. Dacă nu țineți cont de acest detaliu, este posibil ca propria burtică să se transforme în cel mai mare obstacol către un dans limbo perfect.

5. Mențineți poziția de limbo (aplecat pe spate) până când întreg corpul și capul au trecut complet pe sub băț. Numărați până la trei din momentul în care bățul trece de nas. Apoi, gradat, începeți să vă ridicați în poziția verticală.

Add-ons pentru dansul limbo

De-a lungul timpului, orice dans evoluează, se transformă, încorporează mișcări și accesorii noi. Limbo nu face excepție de la această regulă. Dansatorii profesioniști din Trinidad au adăugat foc la bățul de limbo pentru a face spectacol. Chiar și astăzi, cei mai curajoși trec pe sub un băț în flăcări. Dar nu încercați acest stil acasă sau la petreceri!

În schimb, fiți creativi sau inspirați-vă de la cei care au modificat regulile jocului astfel încât să devină un motiv de distracție și de provocări, ideal pentru petreceri.

Limbo cu shot-uri de tequilla
Pentru acest limbo aveți nevoie de: un băț de tip paralelipiped dreptunghic (ideal!), bandă dublu-adezivă, unul sau două pahare de shot-uri, tequilla (suc, apă sau orice lichid preferați). Lipiți paharele în mijlocul bățului, cu ajutorul benzii dublu adezive. Concurenții vor trece pe sub băț pe rând, fie singuri, fie în cuplu, având însă grijă să-și deschidă gura! Două persoane țin bățul de limbo și îl întorc la momentul când participanții se află sub el, astfel încât lichidul din pahare le va ajunge fix în gura deschisă. O persoană special desemnată are grijă să facă refill după fiecare participant (maxim o treime din pahar). Atenție, această variantă este recomandabilă numai pentru adulți!

Limbo cu ghicitori
Testați nu numai abilitățile fizice ci și cele intelectuale ale participanților la joc. Introduceți ghicitori înainte de trecerea pe sub băț. Veți avea nevoie, în plus față de limbo clasic, de bilețele cu ghicitori și de o persoană (un prezentator) care va pune întrebările-ghicitori. Pentru inspirație, vedeți următoarea înregistrare video:

Jocul limbo pentru copii

Pentru un joc limbo și mai interesant pentru copii, puteți să organizați mai multe probe, oferind puncte sau premii pentru participanți și câștigători.

Pentru început, aranjați-i pe cei mici în șir indian, cu fața către bățul sau dispozitivul de limbo, la aproximativ 2m distanță de acesta. Dați drumul la o melodie veselă și încurajați-i să pornească spre băț, pe rând, fără să se îmbrâncească sau să alerge.

Prima proba poate fi limbo în stil tradițional, și anume să treacă pe sub băț lăsându-se pe spate. La a doua probă le puteți cere treacă pe sub băț cu spatele, deci aplecându-se în față. La a treia probă pot să meargă cu pasul piticului, iar la a patra pot sări peste băț. Variantele sunt multiple, doar folosiți-vă imaginația.

Dansul limbo cu animatori profesioniști pentru petreceri

Căutați ajutor în organizarea unui joc concurs de limbo la petrecere? Apelați cu încredere la animatorii noștri. Aducem tot ce este necesar pentru ca invitații să simtă distracția dintr-o vacanță în insulele tropicale și să participe cu bucurie la dansul limbo.

Pentru rezervări, detalii organizatorice și cotații de preț, ne puteți contacta la adresa de e-mail: kealoha.ro@gmail.com.