dans maori cu poiDansul maori cu poi – pentru unii artă, pentru alţii joc sau antrenament

Dans maori cu poi este un dans ce provine de la triburile din Insulele Aotearoa din Arhipelagul Polinezian. Membrii triburilor sunt numiţi Maori, iar insulele ne sunt cunoscute sub numele de Noua Zeelandă. POI este un cuvânt din limba maori ce se traduce prin „minge pe fir”.

În mod tradiţional, poi-urile erau utilizate de către băştinaşi pentru a dobândi forţă ȋn braţe, flexibilitate la nivelul ȋncheieturilor mâinilor şi ȋmbunătăţirea coordonării ȋntre ochi şi mâini. Femeile aveau nevoie de aceste abilităţi la ţesătorie şi la realizarea hainelor. Pentru bărbaţi era un antrenament de pregătire pentru o mai bună dexteritate ȋn utilizarea armelor.

Ulterior, femeile maori şi-au dezvoltat talentele şi au creat un dans tradiţional – haka poi sau dans maori cu poi – ce combină paşi de dans, cântec şi rotirea poi-urilor. Folosite drept instrumente de percuţie ȋn relaţie cu diferite părţi ale corpului, se rotesc ritmic şi lovesc trupul pentru a produce sunete. Fiecare mişcare are o semnificaţie aparte. Rotirea poi-urilor simbolizează anumite acţiuni care spun o poveste. Printre mişcările tradiţionale se numără „valurile”, „fluturele” sau „aripile păsărilor ȋn zbor”.

Dansul maori cu poi este folosit ȋn prezent mai ales ȋn spectacolele culturale pentru turişti, ca şi entertainment. Cel mai adesea este vorba despre o poveste de iubire tribală transpusă ȋn limbajul dansului ȋn care spiritul feminin transcende natura ciclică a ritmurilor universale. Potrivit legendelor maori, acest dans are o origine divină: a fost dăruit oamenilor de către Zeul Soare Rã şi de soţia lui, Hine-raumati. Aşa cum planetele realizează o mişcare circulară ȋn jurul propriei axe respectiv ȋn jurul Soarelui, aşa şi mingiile poi – ȋn acest caz una, două, trei sau patru ȋn acelaşi timp – se rotesc ȋn jurul artiştilor.

Dans maori cu poi din Noua Zeelandă: moştenire culturală şi artă holistică

Dansul maori cu poi are o perspectivă holistică, după cum explică scriitoarea neo-zeelandeză Keri Kaa. „Totul este interconectat, întreţesut sau ȋmpletit. Tinana (corpul), hinengaro (mintea) şi wairua (spiritul) sunt unite ca fiind unul. Dacă nu ȋnţelegi ceea ce cânţi şi ce dansezi, performanța artistică nu are integritate. Lipseşte fie ihi (forţa energiei) fie wana (calitatea performanței).”

Cum se dezvoltă identitatea individuală şi naţională ȋn cea mai mare insulă din Polinezia? În şcolile din Noua Zeelandă este obligatoriu studiul artelor maori. Dansul maori cu poi se studiază ȋn clasele primare, până la vârsta de 12 ani. Se consideră a fi un foarte bun stimulent pentru creier, un ajutor ȋn diminuarea dificultăţilor legate de procesul ȋnvăţării. Autorităţile au introdus această lege ȋn anul 2011 cu intenţia ca locuitorii să ȋnveţe ȋncă de mici moştenirea lor culturală, s-o ȋnţeleagă şi s-o aprecieze.

Care sunt beneficiile practicării dansului maori cu poi?

Pe lângă bucuria de a cunoaşte arta tribală neo-zeelandeză, ȋnvăţarea dansului maori cu poi ne poate aduce multe beneficii personale. Dansul cu poi a devenit ȋn timp o activitate recreativă foarte populară ȋn lumea ȋntreagă, atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Procesul de ȋnvăţare a rotirii poi-urilor este unic pentru fiecare individ, ȋnsă cu fiecare stagiu totul devine mai simplu şi mai precis. Cu un pic de dedicaţie, oricine poate ȋnvăţa poi-spinning ȋntr-un timp foarte rapid.

Pentru copii, exerciţiile cu poi reprezintă o aventură interesantă ce le va declanşa curiozitatea şi imaginaţia. Pe măsură ce-şi vor dezvolta abilităţile de mânuire a poi-urilor, le va spori nivelul de ȋncredere ȋn sine. Combinarea paşilor de dans cu rotirea poi-urilor ȋi va ajuta la dezvoltarea atenţiei distributive.

Pentru un adult, poi-urile pot fi o nouă experienţă captivantă şi provocatoare. Pe măsură ce ȋnaintăm ȋn vârstă, obiceiurile şi pattern-urile noastre coporale, comportamentale şi de gândire devin din ce ȋn ce mai repetitive. Rotirea poi-urilor ne poate ajuta să ne deschidem mintea către noi modalităţi de gândire şi de mişcare. Este un exerciţiu fizic moderat dar şi un instrument de joacă ce ne aminteşte de copilul interior. Ne determină să trăim bucuria lucrurilor simple şi focalizarea pe momentul prezent. Are un efect benefic deosebit pentru dezmorţirea ȋncheieturilor şi a degetelor de la mâini,. Are rezultate bune ȋn tonifierea muşchilor braţelor. Este indicat persoanelor care lucrează mult la calculator sau stau nemişcate ore ȋn şir.

Poi spinning este un tip de mişcare graţioasă şi ritmică. Mişcările ritmate sunt grozave pentru creșterea rezistenței şi flexibilităţii părții superioare a corpului. Rotirea poi-urilor măreşte ȋncrederea ȋn sine, optimizează coordonarea ȋntre emisfera dreaptă şi emisfera stângă. Oferă totodată o înțelegere experiențială a echilibrului corporal şi mental,. În acelaşi timp, ȋmbunătăţeşte concentrarea mentală.

 

dansul-maori-cu-poi-show-dans-foc-firepoiCât de spectaculoase pot fi dansurile cu poi?

În ziua de azi ȋntâlnim multe reprezentări şi variante ale poi-urilor tradiţionale maori, de la poi cu panglici, cu steaguri, cu lumini sau led-uri până la poi-urile cu foc prinse de lanţuri. Artiştii ȋmprumută ȋn spectacolele lor tehnici din artele marţiale, tai chi, yoga, dans contemporan etc. pentru a crea efecte vizuale din ce ȋn ce mai complexe. Combinate cu melodii armonioase şi meditative, rezultatele sunt adesea hipnotizant de frumoase.

În funcţie de tipul evenimentului şi de natura locaţiei (ȋn aer liber sau ȋnauntru), artiştii Ke Aloha Academy pot să susţină reprezentaţii de dans cu poi-uri: tradiţionale maori, cu panglici, cu lumini sau cu foc. Pentru detalii legate de preţ şi disponibilitate vă aşteptăm să ne contactaţi.

 

Ateliere şi cursuri de jonglerie cu poi ȋn Bucureşti

Învaţă să te joci cu poi-urile, să faci tot felul de jonglerii şi mişcări antrenante! Vino la cursurile de dans maori cu poi din cadrul Aloha Dance Academy.

Lecţiile de poi-dance se adresează tuturor, femei şi bărbaţi, adulţi şi copii cu vârsta peste 7 ani.

Ateliere. Susţinem ateliere de introducere ȋn dans maori cu poi la diverse ocazii: la aniversări pentru copii (ca şi momente de animaţie), la evenimente sportive sau festivaluri ȋn aer liber (ca şi activităţi recreative) etc.

Cursuri. Organizăm cursuri de dans cu poi cu durata de 12 şedinţe per modul pentru grupe de cel puţin 8 persoane.

Vei ȋnvăţa pas cudansul-maori-cu-poi-mingii pas secretele artei de a jongla cu poi, de la dansul cu poi tradiţional maori până la dansul cu poi modern. La finalul unui modul de curs vei stăpâni o coregrafie simpatică pe care o vei putea practica ȋmpreună cu noii tăi prieteni.

Înscrie-te acum. Trimite-ne un email cu datele tale de contact. Te anunţăm ȋn cel mai scurt timp detaliile legate de programul şi locaţia de desfaşurare a cursurilor de dans maori cu poi.

Atenţie! Practica dansului cu poi poate crea „dependenţă” datorită stării de bună-dispoziţie pe care o generează!

Pentru a fi mereu la curent cu evenimentele şi cursurile noastre, te invităm să ne urmăreşti pe Facebook şi să te abonezi la Newsletter.