Dansurile din Insulele Tahiti

În Insulele Tahiti din timpurile străvechi, dansurile erau conectate cu toate aspectele vieţii. Tahitienii dansau din orice motiv: pentru a-şi manifesta bucuria, pentru a ȋntâmpina un vizitator, pentru a le aduce slavă zeilor, pentru a provoca un inamic sau chiar pentru a seduce o persoană de sex opus.

Frumuseţea, dramatismul şi forţa pe care le ȋntâlnim şi astăzi ȋn dansurile tahitiene stau drept mărturii vii ale caracterului artistic al tahitienilor. Pentru ei, dansul şi muzica nu puteau exista decât ȋmpreună, erau precum două feţe ale aceleiaşi monezi.

Principalele stiluri de dansuri tahitiene

Dansurile tahitiene, la modul general, poartă denumirea de Ori. La cursurile noastre veţi putea ȋnvăţa despre cele mai importante şi populare stiluri de ori: Otea (stilul tradiţional) şi Aparima (stilul modern).

cursuri-dansuri-tahitiene-oteaOtea a devenit de-a lungul timpului cel mai faimos dintre dansurile tahitiene, fiind considerat şi cel mai spectaculos. Cel mai probabil, acest dans a fost iniţial unul de tip războinic pentru că era practicat exclusiv de către bărbaţi. Acum ȋntâlnim: otea tane (dansul bărbaţilor), otea vahine (dansul femeilor) şi otea amui (dansul ȋn cuplu). Este un stil de dans foarte dinamic, ce necesită o bună condiţie fizică şi control al muşchilor. Acompaniamentul muzical este realizat la instrumente de percuţie. Costumele de dans au modele variate, de la foarte simple la foarte complexe, după preferinţe. Cele de bază sunt alcătuite din: fustă lungă (tradiţional din fibre de hibiscus) sau pareo scurt; centură; sutien din nucă de cocos, din frunze sau din material textil (asortat cu pareo); diademă. Cultura insulelor din Polinezia este prea puţin cunoscută, de aceea foarte multă lume confundă dansul otea din Tahiti cu dansul hula din Hawaii.

 

cursuri-dansuri-tahitiene-aparimaAparima este un stil de dans foarte expresiv, suav, cu ritmuri medii. Numele dansului provine de la alăturarea a două cuvinte: ‘apa (= sărut) şi rima (= mâini). Altfel spus, aparima este dansul mâinilor care sărută sau spun poveşti prin gesturile lor. Totodată, mişcările din şolduri sunt ample şi trimit la „tatăl vieţii” sau RA (= soarele). Melodiile au ȋn general versuri ȋn limba tahitiană, dar găsim melodii foarte populare şi ȋn engleză sau franceză. Subiectele predilecte se referă la viaţa de zi cu zi a fetelor din Tahiti sau la iubirea pentru insule. Costumele de dans includ de obicei o fustă tip pareo (lung sau scurt), fiind asemănătoare cu cele de la stilul otea, ȋnsa ȋn loc de diademă, dansatoarele poartă flori sau coroniţe. Aparima este un dans asemănător cu stilul hula auana din Hawaii.

Ritmurile melodiilor de dans

În muzica tahitiană modernă ritmurile polineziene se ȋmpletesc adesea cu cele occidentale, ȋnsă instrumentele tradiţionale (tobele cu sunet furtunos, cochilii de scoici sau flaute nazale armonice) ȋncă se păstrează.

Cursuri de dans tahitian (ori Tahiti)

Vrei să aflii secretele dansatoarelor din insulele Tahiti? Te invităm să te înscrii la Aloha Dance Academy şi să participi la cursuri de dansuri tahitiene. Vei descoperi o lume nouă, exotică şi fascinantă.