Crăciunul exotic, în Insulele Hawaii

Pentru locuitorii băştinaşi din Hawaii, Crăciunul, aşa cum îl ştim noi, este mai degrabă o sărbătoare modernă. Hawaiienii au aflat despre această sărbătoare de la misionarii englezi care au colonizat insulele. Oficial, au sărbătorit pentru prima dată abia în anul 1820.  Perioada respectivă din luna decembrie se suprapunea peste „Makahiki”, o sărbătoare tradiţională străveche. Pe durata a patru luni de zile, conducătorii şi regii din acele vremuri organizau mese festive, jocuri şi concursuri publice. Interesant este că pe tot parcursul sărbătorii orice conflict sau război era fie interzis fie întrerupt. Era o perioadă cu totul specială din an, un moment ideal pentru încurajarea şi susţinerea ideii de „pace pe pământ” sau de manifestare a „voinţei divine asupra oamenilor”. Deloc surprinzător deci, sărbătoarea Crăciunului a fost îmbrăţişată cu uşurinţă şi bucurie de către hawaiieni.

Craciun exotic

Pentru că adoră spectacolul (cu orice ocazie!) şi decorurile festive, hawaiienii îşi decorează maşinile cu tot felul de beculeţe şi luminiţe colorate. Cei mai mulţi dintre ei îşi cultivă pomul de Crăciun chiar în propria lor grădină. Ba chiar împodobesc pompos şi palmerii!

Cum se spune Crăciun Fericit în limba hawaiiană

Mele Kalikimaka!” este urarea de „Crăciun fericit!”. Asemănarea cu „Merry Christmas!” nu este deloc întâmplătoare. Băştinaşii din Hawaii au tradus fonetic expresia englezească şi au adaptat-o într-o versiune mai uşor de pronunţat în limba lor.

Moş Crăciun („Kanakaloka”) trăieşte şi el în stilul aloha! Copiii aşteaptă cadouri de la un moşulet rotofei, cu plete albe, uneori un pic bronzat, desculţ însă îmbrăcat cu bermude şi cămaşă înflorată. El vine plutind pe valurile oceanului, pe o canoe fermecată trasă de delfini.

Activităţi şi serbări de Crăciun în Insulele Hawaii

Colindele de Crăciun, interpretate în limba hawaiianã sau în limba engleză, sunt acompaniate de cântăreţi la ukulele şi de nelipsitul dans tradiţional hula. Pe plajă, în marile centre comerciale şi în parcurile din faţa clădirilor administrative sunt organizate numeroase spectacole cu participarea gratuită a publicului spectator.

Masa de Crăciun a hawaiienilor constă în general într-un picnic servit împreună cu familia în curte sau pe plajă. Urmează întâlnirea revigorantă cu valurile oceanului, într-o partidă de înot sau de surf.