Artă florală şi ghirlande tradiţionale din Insulele Polineziei

atelier floral hawaiian

Atelier floral: coroniţe, ghirlande

În Hawaii precum şi ȋn celelalte comunităţi din insulele polineziene, oferirea de ghirlande sau coliere din flori este un gest de bun venit. Totodată, este un simbol de apreciere şi iubire pentru persoana căreia i le oferim.

E lei kau, e lei hoʻoilo i ke aloha.” = Dragostea se poartă ȋn toate anotimpurile, fie vară fie iarnă, precum o ghirlandă de flori. (proverb hawaiian)

Ghirlandele, numite ȋn limba hawaiiană Lei, sunt mereu prezente la petreceri aniversare, la nunţi, la serbări şi la orice eveniment special. Băştinaşii, mulţi dintre ei adevăraţi maeştrii florari, folosesc componete diferite, mai ales naturale, de la flori, frunze, scoici, pene, până la hârtie sau bomboane. Pe toate le ȋmpletesc cu multă dragoste pentru a crea admirabile bijuterii ornamentale.

În mod tradiţional, hawaiienii oferă ghirlandele ȋnsoţite de un pupic. Mai ȋntâi se apleacă uşor ȋn faţa destinatarului şi ridică ghirlanda deasupra nivelului inimii. Persoana care primeşte ghirlanda o preia ȋn mâinile sale şi o aşează pe umerii săi, ȋn jurul gâtului.

Ghirlandele pot fi deschise sau ȋnchise. Femeile ȋnsărcinate trebuie să primească şi să poarte ghirlande deschise. Pentru că este un simbol al iubirii, nicio ghirlandă nu se aruncă la gunoi. Potrivit credinţelor hawaiiene, ghirlandele (cele din materiale naturale, bio-degradabile), trebuie returnate ȋn locul unde au fost create. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci este bine să fie oferite naturii, lăsate la rădăcina unui copac sau aruncate pe o apă curgătoare. Ghirlandele hawaiiene Lei au „surori” ȋn toate insulele Polineziei; de exemplu, ȋn Tahiti poartă denumirea de „hei”, ȋn Insulele Cook „ei”, ȋn Samoa „ula”, iar ȋn Tonga „kahoa”.

 

Atelier floral de bijuterii naturale – hobby workshop by KeAloha Exotique Events & Aloha Dance Academy

La atelierele de artă, design şi creaţie florală vei ȋnvăţa cum să creezi singură ghirlande pentru a le oferi cadou celor dragi. Sau un cadou chiar pentru tine, pentru a-ţi accesoriza o costumaţie de o petrecere.

Mai mult, vei afla cum să-ţi faci brăţări sau coroniţe din flori pe care să le asortezi la rochiţele de vară sau la orice ţinute vestimentare la care vrei să adaugi un aer de vacanţă, fie el hawaiian sau românesc.

atelier floral

Atelier floral stil hawaiian

Știi să vorbeşti cu florile? Dacă nu, aici vei avea şansa de a ȋnvăţa limbajul florilor şi mici secrete – cu mari efecte – pentru ȋngrijirea lor!

Ne vom juca ȋmpreună cu flori şi frunze naturale, flori şi frunze artificiale, dar şi scoici, mărgele, bomboane, panglici!

Este o ocazie de a afla despre tradiţiile ȋn relaţie cu bijuteriile florale ale locuitorilor din Hawaii (şi alte insule tropicale) precum şi din alte părţi ale globului.

O să te ȋmprieteneşti cu femei la fel ca tine, frumoase, gingaşe, care iubesc florile, parfumurile şi minunăţiile naturii.